12238 latausta vuorokaudessa
10044 artikkelia

Rosatomin hämärä läsnäolo suomalaisissa satamissa!

Tiedätkö, mitä satamissa tapahtuu? Suomalaisissa satamissa vaanii varjo, ja se varjo on venäläisen Rosatomin osakkuusyhtiön synkkä läsnäolo. Global Ports -satamaoperaattori, joka omistaa puolet suomalaisesta Multi-Link Terminalsista, operoi konttiterminaaleja Helsingin Vuosaaressa ja Kotkan satamissa. Kuulostaako hyvältä? Ei todellakaan.

Tämä ei ole tavallista satamatoimintaa. Läntiset osakkaat ovat perääntyneet Global Portsin omistuksesta, ja yhtiö on nyt venäläisen Delo Groupin hallussa. Samaan aikaan Venäjän valtion ydinase- ja ydinvoimakorporaatio Rosatom on lisännyt omistustaan Delo Groupissa 49 prosenttiin. Kuvitelkaapa sitä – ydinase- ja ydinvoimakorporaatio omistaa osan suomalaisista satamista!

Iltalehti on paljastanut, mitä tämä synkkä yhteistyö on tuonut tullessaan. Global Portsin ja Rosatomin yhteistyössä kiinalaisyhtiöiden kanssa avaamaa Koillisväylän konttirahtireittiä on epäilyttävästi käytetty kaasuputken ja datakaapeleiden sabotaasissa. Tämä ei ole pelkkä sattuma, vaan kyseessä on selkeä uhka Suomen turvallisuudelle.

Kaikki tämä tapahtuu vain sen vuoksi, että venäläiset ja kiinalaiset tahot haluavat kehittää rahtiliikennettä Global Portsin operoimissa satamissa. Suomen terminaalit eivät ehkä ole mukana sopimuksessa, mutta se ei tarkoita, etteikö vaara voisi kohdata meitä.

Helsingissä sijaitseva Vuosaaren satama on tärkeä osa suomalaista logistiikkaa, mutta se on nyt varjostettu venäläisen Rosatomin läsnäololla. Samoin Multi-Link Terminals toimii Kotkassa, ja sen vaikutuspiiriin kuuluu suuri osa Suomen suurinta satamaa.

Ukrainan sodan alettua Venäjän laivaliikenne hiljeni, mutta nyt se on palannut voimakkaasti kuvioihin, kiitos Venäjän ja Kiinan tekemien kauppojen. Venäjä on suunnannut laivaliikennettä arktisille alueille, ja Koillisväylän liikennettä kasvatetaan hurjaa vauhtia.

Kaiken tämän takana on Delo Group, joka on enemmistöomistajana Global Portsin kieroissa touhuissa. Delo Groupin suurin omistaja ja Rosatomin yhteistyökumppani on liikemies ja poliitikko Sergei Šiskarjov. Tämä mies on Venäjän duuman pitkäaikainen jäsen ja entinen turvallisuus- ja tiedustelupalvelun mies. Hän ei ole kuka tahansa, ja hänen yhteytensä Rosatomiin ja venäläiseen politiikkaan ovat selvät.

Suomalaiset satamat eivät saa olla venäläisen Rosatomin otteessa. Tämä hämärä läsnäolo on uhka Suomen turvallisuudelle ja itsenäisyydelle. On aika herätä ja puolustaa omia etujamme ennen kuin on liian myöhäistä.


Satunnainen:


Vastaavia: