12266 latausta vuorokaudessa
10064 artikkelia

Vuonna 1964 Suomi oli vasta toipumassa sodan jälkeisistä vuosista ja aloittamassa uutta nousua kohti modernia yhteiskuntaa. Samana vuonna myös Maa- ja kotitalousnaisten Keskusliitto perustettiin, ja järjestön ensimmäinen puheenjohtaja oli valtiotieteiden tohtori Aino Roivainen. Nyt, 55 vuotta myöhemmin, maamme juhlii kansallista Maatalouden ja maaseudun naisen päivää ja Maa- ja kotitalousnaisten 55-vuotista taivalta.

Maa- ja kotitalousnaiset on yhdistys, joka edistää maaseudun naisten, perheiden ja yhteisöjen hyvinvointia sekä vahvistaa heidän rooliaan yhteiskunnassa. Järjestön tavoitteena on tukea maaseudun elinvoimaisuutta ja kestävää kehitystä sekä edistää kulttuuriperintöä ja maaseudun luonnon monimuotoisuutta.

55 vuoden aikana Maa- ja kotitalousnaisten toiminta ja vaikutus ovat laajentuneet huomattavasti. Jäsenmäärä on kasvanut ja järjestön toiminta yltää nykyään kaikkialle Suomeen. Järjestö tarjoaa jäsenilleen monipuolista koulutusta ja neuvontaa esimerkiksi maaseudun yrittäjyydestä, liiketoiminnasta ja kestävästä ruokatuotannosta. Lisäksi Maa- ja kotitalousnaiset tekee aktiivisesti yhteistyötä muiden järjestöjen ja viranomaisten kanssa maaseudun kehittämiseksi.

Maailma on muuttunut paljon 55 vuoden aikana, mutta Maa- ja kotitalousnaisten toiminta on pysynyt vahvasti ajassa mukana. Järjestö on pysynyt ajan hermoilla ja tarttunut rohkeasti uusiin haasteisiin. Esimerkiksi vuonna 1984 Maa- ja kotitalousnaiset aloitti neuvontapalvelut maaseudun naisille ja vuonna 1986 järjestö alkoi tarjota koulutusta pienyrittäjille. Nykyään järjestö panostaa vahvasti myös digitaalisiin palveluihin ja esimerkiksi ruokakasvatuksen edistämiseen sosiaalisessa mediassa.

Yksi merkittävä osa Maa- ja kotitalousnaisten toimintaa on myös kansainvälinen vaikuttaminen. Järjestö on osa kansainvälistä Rural Women Europe – verkostoa ja tekee yhteistyötä muiden naisten maaseutujärjestöjen kanssa ympäri maailman. Tätä kautta Maa- ja kotitalousnaiset tuo Suomen maaseudun naiset ja heidän tarpeensa esille myös kansainvälisellä tasolla.

Maailman muuttuessa ja haasteiden kasvaessa myös Maa- ja kotitalousnaisten rooli on tärkeämpi kuin koskaan. Järjestö edistää aktiivisesti maaseudun naisten asemaa ja mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan päätöksentekoon. Lähellä maaseutua toimivana järjestönä Maa- ja kotitalousnaiset tuntee hyvin alueen tarpeet ja voi vaikuttaa niiden kehittämiseen ja ratkaisuihin.

Tänä vuonna Maa- ja kotitalousnaiset juhlistaa 55-vuotista taivaltaan monilla eri tapahtumilla ja tempauksilla ympäri Suomen. Juhlavuoden teemana on “Tunne juuresi ja tunne tulevaisuutesi” ja sen kautta halutaan korostaa maaseudun ja perinteiden merkitystä sekä tulevaisuuden mahdollisuuksia.

On hienoa nähdä, miten Maa- ja kotitalousnaisten toiminta on vuosien saatossa laajentunut ja monipuolistunut, mutta samalla pysynyt vahvasti juurillaan. Järjestö on edelleen merkittävä tekijä maaseudun ja naisten hyvinvoinnin edistämisessä. 55 vuotta yhdistää meitä kaikkia – maaseudun naisia, perheitä ja yhteisöjä – ja yhdessä voimme katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen ja uusiin haasteisiin.


Satunnainen:


Vastaavia: