12304 latausta vuorokaudessa
10073 artikkelia

Yhdysvaltalainen Plug-vetyteknologian yritys aikoo tehdä valtavan investoinnin Suomeen, ja tästä uutisesta ei voi olla hymyilemättä. Kun miljardiluokan hankkeesta on kyse, puhutaan vakavasta bisneksestä, mutta onneksi Plug Powerin toimitusjohtaja Andy Marsh on saapunut Helsinkiin tuomaan mukanaan myös ripauksen huumoria.

Kyseinen yritys suunnittelee kolmea vihreän vedyn tuotantolaitosta Suomeen. Paikkakunnat, joille laitokset on tarkoitus sijoittaa, ovat Kokkola, Kristiinankaupunki ja Porvoo. Nämä hankkeet lupaavat luoda arviolta 1 000 suoraa työpaikkaa ja peräti 3 000 epäsuoraa työpaikkaa. Suomen mittakaavassa tämä työllisyysvaikutus on ehdottomasti merkittävä.

Vaikka Plug Powerin pääkonttori sijaitseekin New Yorkissa, yritys on nyt päättänyt laajentaa toimintaansa Suomeen. Miksi sitten juuri Suomi? Marsh kertoo strategisesta valinnasta, jossa Suomen vahvuutena on runsaasti vähähiilisiä ja puhtaita energialähteitä, kuten ydin-, tuuli- ja vesivoimaa. Suomessa on siis tarjolla vihreää energiaa niin paljon, että sen avulla voi tuottaa miljoonia “vihreitä” työpaikkoja.

Tuotantolaitokset on suunniteltu tuottamaan päivittäin 850 tonnia vihreää vetyä, mikä vastaa hurjaa 2,2 gigawatin elektrolyyserikapasiteettia vuosikymmenen loppuun mennessä. Nämä numerot saavat ihmisen hämmästymään, mutta Marsh suitsuttaa innostuneena yrityksen roolia Euroopassa ja sitä, miten heidän avullaan Suomesta voi tulla vihreän vetytalouden johtaja. Näinä ympäristötietoisuuden aikoina tämä on todella mahtavaa!

Marshin julkistustilaisuudessa esiin nostamat syyt investoinnin tekemiselle Suomeen ovat saaneet hymyn nousemaan suomalaisten huulille. Yksi näistä syistä on uusiutuvan energian saatavuus, mutta yllättäen Marsh mainitsee myös Suomen Natoon liittymisen. Näyttää siis siltä, että Plug Power ei olisi niin innostunut sijoittamaan miljardeja Suomeen, ellei maamme olisi tällä hetkellä tärkeässä roolissa turvallisuuspolitiikan näkökulmasta. Voisi sanoa, että tässä tapauksessa Natoon liittyminen on ollut suoranainen “plugi” investointipäätökselle.

Marsh ei malta olla kehumatta myöskään Suomen tavoitetta olla hiilineutraali maa vuoteen 2035 mennessä. Tämä kunnianhimoinen tavoite on vaikuttanut Plugin investointipäätökseen, ja Marshin reaktio tavoitteen kuulemiseen on ollut suorastaan riemukas. Hän kannustaa Suomea toteuttamaan tämän tavoitteen, ja täytyy myöntää, että kuullessani tästä innostuksesta, minäkin innostuin.

USA on nyt ohittanut Ruotsin Suomen merkittävimpänä kauppakumppanina, ja tämä ei tapahdu ihan joka päivä. Yhdysvaltojen suurlähettiläs Douglas Hickey selittää, miksi he ovat valinneet juuri Suomen investointikohteekseen ja miksi amerikkalaiset yritykset haluavat tehdä bisnestä suomalaisten kanssa. Luottamus on avainsana tässä kauppapolitiikassa, ja Suomi on osoittanut olevansa erittäin luotettava maa. Hickey haluaa myös kumota vanhanaikaiset asenteet vihreää teknologiaa kohtaan, sillä se ei ole uhka, vaan päinvastoin se tuo mukanaan miljoonia työpaikkoja.

Kaiken tämän faktan keskellä on helppo nähdä Plug Powerin investoinnin Suomeen olevan sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta merkittävä. Suomi on nousemassa vihreän vetytalouden johtajaksi, ja tämä tarkoittaa paljon työpaikkoja suomalaisille. Yhdysvaltojen luottamus Suomeen on vahva, ja tämä antaa meille hyvää pohjaa tulevalle yhteistyölle. On hienoa nähdä, miten asiat voivat samalla olla niin vakavia ja merkittäviä.


Satunnainen:


Vastaavia: