12123 latausta vuorokaudessa
9963 artikkelia

Humanitaarinen tilanne Ukrainassa on merkittävästi heikentynyt sen jälkeen, kun Kakhovkan pato tuhoutui, kertoo Yhdistyneiden kansakuntien huippuavustusviranomainen. Yhdistyneiden kansakuntien apulaispääsihteeri Martin Griffiths totesi haastattelussa Associated Pressille, että ennennäkemättömät 700 000 ihmistä kärsii nyt akuutista juomaveden puutteesta.

Griffiths varoitti myös, että tulvien tuhoisat vaikutukset Ukrainassa, yhtenä maailman tärkeimmistä ruoantuotantoalueista, johtavat väistämättä viljanviennin vähenemiseen, mikä puolestaan johtaa korkeampiin maailmanlaajuisiin elintarvikehintoihin ja pahentaa nälänhätää miljoonille avun tarpeessa oleville.

Kakhovkan pato, Dnepr-joen eteläisin pato, tuhoutui 6. kesäkuuta, mikä aiheutti yli 18 neliökilometrin veden vyöryn alavirtaan. Tulva hukutti kaupunkeja ja kaupunkeja luoden humanitaarisen, ydinvoima-, ekologisen, taloudellisen ja muita uhkia Ukrainalle.

Useat asiantuntijat ovat huomauttaneet, että tärkeän infrastruktuurin, kuten Kakhovkan padon, tahallinen tuhoaminen on linjassa Venäjän eskalaation hallinnan ja sotataktiikan kanssa.

Griffiths kertoi, että Yhdistyneet kansakunnat on tällä hetkellä tavoittanut 30 000 ihmistä tulva-alueilla Ukrainan hallitsemilla alueilla pääasiassa ukrainalaisten avustusjärjestöjen kautta. Hän sanoi, että Venäjä ei ole vielä antanut YK:lle lupaa avustaa tulvien uhreja alueilla, jotka ovat Venäjän hallinnassa.

Griffiths totesi, että laajojen seurausten vuoksi “on lähes välttämätöntä”, että Yhdistyneet kansakunnat käynnistää erityisen avunpyynnön Ukrainalle käsitelläkseen “aivan uutta suuruusluokkaa”, joka seuraa padon tuhoutumista.


Satunnainen:


Vastaavia: