12265 latausta vuorokaudessa
10063 artikkelia

Venäjän poliittinen kenttä sai tällä viikolla potkua takapuoleensa, kun apulaispuolustusministeri Timur Ivanov otettiin kiinni lahjusten vastaanottamisesta epäiltynä. Kuitenkin, kuin yritettäisiin navigoida sumun läpi, tarkat yksityiskohdat hänen pidätyksestään ovat pysyneet vaitonaisina kuin Kremlin ikivanhat muurit.

Turvallisuusasiantuntija ja Viron ulkomaantiedustelun entinen johtaja Rainer Saks heitti oman mielipiteensä kehään, väittäen ettei korruptio välttämättä ole se ainoa syy Ivanovin pidätykselle. Venäjällä huhutaan salaperäisistä FSB:n virkailijoiden vuotamista juoruista, jotka väittävät Ivanovin syyllistyneen itse asiassa maanpetokseen. Toiset spekuloivat, että pidätys saattaa liittyä Kremlin sisäiseen taisteluun, jossa valta ja mammona ovat jaossa kuin karkkipussin parhaat palat.

Ivanovin sanotaan kuuluvan puolustusministeri Sergei Shoigun luotettuihin kavereihin. Shoigun valta-aseman höltymisestä ja potentiaalisesta syrjäyttämisestä on huhuiltu jo pitkään, mutta toistaiseksi hän on pysynyt vahvana virassaan, kuin kärsivällinen koiranpentu odottaen luunsa putoavan. Ivanovin pidätystä voidaan tulkita Saksin mukaan yritykseksi FSB:n taholta parantaa valta-asemaa suhteessa armeijaan. Vaikka onkin epätodennäköistä, että Vladimir Putin yrittäisi hankkiutua eroon Shoigusta tai Venäjän asevoimien komentajasta Valeri Gerasimovista, sillä tanssi on jo tanssittu maaliskuun presidentinvaalien jälkeen.

Putin tarvitsee edelleen Shoigua, sillä kuten Saks toteaa, “asenteet voivat muuttua, jos johtaja luulee, että häntä ollaan petetty tai aiotaan pettää”. Ivanovin pidätyksen voidaan siis tulkita olevan Putinin varautumista tulevaan petokseen – se on kuin hämähäkki asettamassa ansaansa, varoittaen muita haikailemasta hänen valtaistuintaan.

Ivanov tunnetaan myös ylellisestä elämäntyylistään, joka on saanut monet kulmakarvat kohoamaan. Oppositiopolitiikko Aleksei Navalnyin tiimin paljastukset ovat vain kaivanneet lisää kuoppaa Ivanovin maineeseen. On mahdollista, että Ivanov on rikkonut Kremlin vääntelehtivän eliitin sääntöjä liian räikeästi, joten hänet päätettiin pidättää esimerkkinä muille.

Kremlin valtataistelu voi saada Putinin ahtaalle, kuten Saks arvelee. “Vaarallisin skenaario Putinille on se, että virkamiehillä on käsitys vallan uudelleenjaosta, mutta kukaan ei tiedä, kuka tässä pelissä oikein on kuka.” Tällainen epävarmuus voi tehdä valtion rakenteista passiivisia ja apaattisia – ei kovin toivottavaa tilanteessa, jossa tulitaistelu voi syttyä milloin tahansa.

Ivanovin pidätys on vain yksi askel tässä poliittisessa tanssissa, mutta se heijastaa suurempaa kuvaa siitä, kuinka Kremlin käytävillä käydään taistelua vallasta ja vaikutusvallasta. Toivottavasti Venäjän poliittinen teatteri ei pääty aivan yhtä komediallisesti kuin Venäjän politiikka on viime aikoina näyttänyt.


Satunnainen:


Vastaavia: