12123 latausta vuorokaudessa
9963 artikkelia

Ukraina väittää, että Venäjä rikkoi terrorismirahoitusta ja rotusyrjintää koskevia sopimuksia laittomasti liitetessään Krimin ja käynnistäessään Venäjän tukeman sodan Itä-Ukrainassa vuonna 2014. Ukraina esitti ensimmäisen suullisen väittelyn YK:n tuomioistuimessa Haagissa 6. kesäkuuta.

Kiovan edustaja Anton Korynevych viittasi kuulemistilaisuuteen vuonna 2017 ja totesi, että “Ukraina oli oikeassa”, kuten Venäjän täysimittainen hyökkäys osoitti.

Korynevych korosti kahden pääväitteen merkitystä asiassa. Hän käsitteli kulttuurista poistamiskampanjaa, joka kohdistui ukrainalaisiin ja krimintatareihin ja alkoi Krimin laittomalla liittämisellä vuonna 2014. Sen jälkeen hän sivusi “Venäjän tukemaa pelottelun ja terrorin kampanjaa” Donbasissa, mukaan lukien Venäjän aseiden toimittaminen, jotka ovat käytössä siviilialueiden hyökkäyksissä.

Ukrainan mukaan nämä Venäjän toimet rikkoivat rotusyrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta (CERD) ja kansainvälistä terrorismirahoituksen tukahduttamista koskevaa yleissopimusta (ICSFT).

Ukrainan lakimiehet ovat työskennelleet tapauksen parissa kuuden vuoden ajan siitä lähtien, kun Ukraina jätti hakemuksen oikeudenkäynnin aloittamisesta 16. tammikuuta 2017.

“Tämä on ensimmäinen Ukrainan ja Venäjän välillä käsiteltäväksi tullut tapaus kansainvälisissä tuomioistuimissa”, Korynevych kommentoi Ukrinform-uutistoimistolle. “Tämä on todella erittäin tärkeää, ja tänään olemme saaneet erittäin hyvän alun.”

Julkinen kuuleminen tapauksessa jatkuu 14. kesäkuuta saakka, ja Venäjä esittää ensimmäisen suullisen väittelyn 8. kesäkuuta.


Satunnainen:


Vastaavia: