12135 latausta vuorokaudessa
9986 artikkelia

Suomen itäraja suljettiin – maailma hämmästelee ja huvittuu.

Suomen päätös sulkea itäraja henkilöliikenteeltä on herättänyt kansainvälistä huomiota ja huvitusta. Useat maat, kuten Venäjä, Ruotsi, Norja, USA, Ranska ja Ukraina, ovat reagoineet päätökseen monin eri tavoin.

Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Gruško ei peitellyt hämmennystään kommentoidessaan päätöstä. Hänen mukaansa Suomen päätöksessä ei ole päätä eikä häntää.

“Voimme kommentoida rationaalisia päätöksiä, jolloin voimme etsiä logiikkaa. Tämä päätös on kuitenkin irrationaalinen”, hän totesi pikaisesti Primakov Readings -foorumissa. Gruško ilmaisi huolensa erityisesti suomalaisten kohtalosta.

“He sulkivat rajan. Kuinka voimme reagoida? Suomen kansalaiset kärsivät”, hän sanoi.

Voin kyllä Aleksandr:lle kertoa, että suomalaiset eivät kärsi siitä etteivät pääse terroristivaltioonne – ei sinne kukaan halua. Pitäkää tunkkinne ja lutkuttakaa sitä putte-possua.

Myös Suomen naapurimaissa päätös on herättänyt keskustelua. Ruotsissa Aftonbladet, Expressen ja Svenska Dagbladet kiinnittivät huomiota tapahtuneeseen. Kaksi jälkimmäistä tyytyi julkaisemaan ainoastaan Ruotsin uutistoimiston TT:n sähkeen, mikä kertoo siitä, että asia ei ole aivan helppo pureksittava.

Norjan yleisradioyhtiö NRK puolestaan kertoi uutisseurannassaan, että Suomen itäraja pysyy suljettuna joulukuun 13. päivään asti.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNBC ja ranskalainen Le Monde seurasivat tilannetta Ukrainan sota -seurannassaan. CNBC taustoitti asiaa siteeraten Suomen ulkoministeri Elina Valtosta, joka kutsui Venäjän toimintaa ”hybridioperaatioksi”.

Myös Politico julkaisi laajan uutisen aiheesta, jossa siteerattiin muun muassa Iltalehden tietoja Venäjän Afrikan sarvessa kevyin perustein myöntämistä viisumeista. Uutisessa käsiteltiin myös Eurooppa-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kommentteja.

Suomen päätös sulkea itäraja herättää siis laajasti kansainvälistä kiinnostusta ja tarjoaa tilaisuuden nauruun ja pohdintaan. Se jää nähtäväksi, kuinka kauan maailma seuraa tätä huvittavaa draamaa Suomen ja Venäjän välillä.

Mitä enemmän Venäjä yrittää painostaa, sitä enemmän Suomi laittaa vastaan. Emme ole enää yksin.


Satunnainen:


Vastaavia: