12124 latausta vuorokaudessa
9967 artikkelia

Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtui sille “kuuntele-napille” blogini nurkassa? Kyllä, se sama napin painallus vei sinut matkalle robotin äänen ja epäselvän suomenkielen maailmaan. Mutta älä hätäänny, sillä taikuus ei ole kadonnut! Kulissien takana on kuitenkin tapahtunut pieni muutos – kuuntele-napin taika piilee nyt päivitetyn ohjelmiston syövereissä.

Kuuntele-nappi on ottanut uuden askeleen evoluutiossaan ja käyttää nyt selaimen omaa äänigeneraattoria tekstien lukemiseen. Kuulostaa hienolta, eikö? No, ainakin vähän paremmalta kuin aiempi robotin sekava solina. Sanotaanko näin, että luenta on nyt hieman sulavampaa, mutta silti matkalla kohti täydellistä selkeyttä se ei vielä ole. Se on kuin kuuntelisi puhetta puhdikkaasti syövän viemäriputken läpi – voi olla ymmärrettävää, mutta ei suositeltavaa herkille korville.

Vaikka kuuntele-napin uusi päivitys onkin askel oikeaan suuntaan, en ole vielä täysin vakuuttunut sen tarpeellisuudesta. Tutkimusten mukaan sitä käyttää vain noin kymmenen prosenttia lukijoista. Se on kuin tarjoaisi oluenkuljettajalle ohukaisia – ei välttämättä paras käytäntö.

Joten vaikka kuuntele-nappi jatkaakin olemassaoloaan blogini nurkassa, en aio panostaa siihen enempää. Ainakin toistaiseksi se saa olla siellä, tarjolla niille harvoille rohkeille sieluille, jotka haluavat astua epäselvyyden maailmaan robotin äänen johdattamina. Mutta kuka tietää, ehkä jonain päivänä kuuntele-napin tarina saa jatkoa – ehkäpä vielä selvemmällä suomenkielellä ja inhimillisemmällä äänellä.

Sitä odotellessa voimme kuitenkin nauttia kirjoitetuista sanoista, jotka pysyvät onneksi selvästi maanpinnalla.


Satunnainen:


Vastaavia: